Maakt uw verwarming tikkende of borrelende geluiden? Of heeft u het idee dat uw verwarming niet meer goed warm wordt? De kans is groot dat er luchtbellen in de leidingen en radiator zit. Het is natuurlijk ontzettend vervelend dat de chauffage niet goed werkt, en dan met name in de winter. Tijdens koude winterdagen wilt u natuurlijk thuis komen in een heerlijk warm huis. Maar zonder een goed werkende chauffage komt u binnen in een koude en kille woning! De lucht in de radiator of leidingen zorgt overigens ook nog eens voor een hogere energierekening. Het probleem aan de centrale verwarming kan verholpen worden door te gaan ontluchten. Dit ontluchten kunt u zelf uitvoeren of u kunt een monteur inhuren. Als u de verwarmingsinstallatie zelf wilt gaan ontluchten, dan leest u hieronder hoe dit moet! Als blijkt dat de waterdruk overigens te laag is in het expansievat dan moet u de verwarming gaan bijvullen. Hoe dat moet leest u ook hieronder. Heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact op met de specialisten van WT Heating.

Stappenplan chauffage ontluchten

Stap 1. Allereerst moet u alle radiatoren opendraaien. Vervolgens moet u nu de centrale verwarming minsten tien minuten laten werken. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Als de tien minuten verstreken zijn zet u de centrale verwarming weer uit.

 
Stap 2. Nu moet u alle radiatoren stuk voor stuk gaan ontluchten. Belangrijk is dat u van beneden naar boven werkt. Van elke radiator draait u vervolgens het ontluchtingsventiel open met een speciale ontluchtingssleutel. In de meeste gevallen heeft u een ontluchtingssleutel gekregen toen u de radiatoren liet plaatsen of toen u het huis kocht of ging huren. Mocht u geen ontluchtingssleutel meer hebben dan kunt u deze vaak ook halen bij een doe-het-zelf zaak. Zodra er water uit het ventiel komt, draait u het ventiel weer dicht. Het is handig om van te voren een doekje of teiltje bij de hand te houden om het water uit de radiator op te kunnen vangen. Het water wat uit de radiator komt is vaak enorm vies en dit kan lelijke vlekken opleveren.

 
Stap 3. Als u alle radiatoren bij langs bent geweest moet het expansievat gaan ontluchten. Dit doet u op dezelfde manier als de radiatoren. Hierna zet u de verwarming weer aan.

 
Stap 4. Ondertussen controleert u de waterdruk op de manometer. Deze moet tussen de 1.5 en 3 bar liggen. Als de wijzer zich hieronder bevindt, of te wel in het rode gebied, dan moet u de ketel bijvullen.

Ketel bijvullen

U heeft net de waterdruk gecontroleerd en de wijzer van de meter staat in het rode gebied. Dit betekent dat u de ketel moet gaan bijvullen. Trek allereerst de stekker uit de ketel en schroef vervolgens een vulslang aan de op kraan. Draai nu de kraan een beetje open, totdat de slang met water is gevuld. Vervolgens sluit u het uiteinde van de vulslang aan op de centrale verwarmingsketel. Draai nu de vulkraan van de centrale verwarmingsinstallatie open. Let nu weer op de manometer. Sluit de vulkraan pas zodra de wijzer op het juiste niveau is (in het groene gebied). Doe nu de ketel weer aan. Laat deze nu zo’n tien minuten lopen en ga daarna alles opnieuw ontluchten. Het bovenstaande proces, ontluchten, moet u dus nogmaals herhalen.

In contact met een monteur

U heeft nog steeds problemen met uw chauffage nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd? Het is dan aan te raden een erkende installateur te raadplegen. Neem vrijblijvend contact met op met de CV-ketel monteurs uit ons netwerk! Onze installateurs zijn expert op het gebied van de verwarmingsinstallatie en kan u daarom goed adviseren of ondersteunen. Het kan soms ook voorkomen dat er een intern lek in het expansievat zit. Dit lek zorgt ervoor dat de leidingen niet op druk worden gehouden. De monteur heeft ervaring met het opsporen van eventuele lekkages en kan u te allen tijde helpen. Om vervelende problemen aan uw chauffage te voorkomen kunt het beste een onderhoudscontract afsluiten met uw monteur. Jaarlijks onderhoud aan uw verwarming is namelijk ook verplicht. Jaarlijks onderhoud verlengd daarnaast de levensduur van uw verwarming en het helpt u vervelende storingen te voorkomen.