CV-ketel onderhoudscontract


Een goed onderhouden centrale verwarming verbruikt 12% minder energie in vergelijking met een niet onderhouden verwarmingsketel. Het onderhouden van uw centrale verwarming zorgt er daarbij ook voor dat de centrale verwarmingsketel lang mee gaat. Het plegen van onderhoud aan je centrale verwarmingsketel is overigens verplicht! Bijna elk elektriciteitsbedrijf biedt haar klanten een onderhoudscontract aan. Dit betekent dat u jaarlijks een bedrag betaald voor de onderhoudsbeurt die een monteur bij u komt uitvoeren. Een onderhoudscontract is er in allerlei soorten en maten. De prijzen van een onderhoudscontract varieert door heel Nederland van €55, – tot €167 per jaar. De gemiddelde prijs van een onderhoudscontract is zo’n €103, -. Om onverwachte kosten te voorkomen is het altijd verstandig een onderhoudscontract af te sluiten. Bijna 1 op de 10 ketels heeft in het eerste jaar al een storing. Vraag vrijblijvend diverse offertes aan!

cv-ketel onderhoudscontract

Verwarmingsketel onderhoud

Onderhoud aan uw verwarmingsketel is ontzettend belangrijk. Een goed afgestelde verwarmingsketel verbruikt namelijk minder energie en stoot minder CO² uit. Ook voorkomt u storingen een goed onderhouden verwarmingsketel heeft een langere levensduur. Daarnaast worden gevaarlijke situaties, denk aan explosies of een koolmonoxidevergiftiging, voorkomen. Een monteur komt één- of tweejaarlijks het onderhoud aan uw centrale verwarmingsketel uitvoeren. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt er gekeken of de verwarmingsketel nog in een goede staat verkeerd. De cv mag namelijk niet gaan roesten of verslijten. Ook wordt er gekeken naar de huidige instellingen van de cv-ketel. Eventueel worden er wijzigingen doorgevoerd zodat u altijd het beste rendement haalt en ook de kans op een storing verlaagd. Verder zal de monteur uw schoorsteen schoonmaken en tijdens de onderhoudsbeurt is er een controle van de brander en/of de rookgassen. Tijdens deze onderhoudsbeurt kunt u ook een onderhoudscontract bespreken. De monteur kan u namelijk adviseren welke onderhoudscontract het beste voor u is. Bent u benieuwd naar de diverse opties en prijzen? Vraag dan vrijblijvend en kosteloos diverse offertes aan via het landelijke netwerk van WT Heating. Wij laten u niet in de kou staan en garanderen vakwerk tegen scherp tarief.

Verplicht onderhoud

Onderhoud aan uw cv-ketel is wettelijk verplicht, zowel voor particulieren als bedrijven. Er is overigens wel verschil in de onderhoudsplicht. De plicht hangt af van het soort brandstof en het vermogen van de cv-ketel. Als u een verwarmingsketel heeft die loopt op vloeibare brandstof (stookolie) met een vermogen groter dan 20 kW, is jaarlijks onderhoud verplicht. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een monteur die gespecialiseerd is in vloeibare brandstof. Een cv-ketel die werkt op gas (aardgas, butaan of propaan) met een vermogen hoger dan 20 kW heeft tweejaarlijks onderhoud nodig. Dit moet worden uitgevoerd door een monteur die gespecialiseerd is in gasvormige brandstof. Bij zowel de ketel die loopt op vloeibare brandstof als de gasketel, wordt na het plegen van het onderhoud een reinings- en verbrandingsattest gedaan. Dit is een bewijs dat het onderhoud is uitgevoerd. U moet minstens de laatste twee attesten bewaren. Bij een centrale verwarming die loopt op vast brandstof (hout, pellets of steenkool) moet ook jaarlijks onderhoud worden uitgevoerd door een monteur. Ook hier krijgt u een reinings- en verbrandingsattest waarvan u steeds de laatste twee bewaard. Degene die de centrale verwarming gebruikt is verantwoordelijk voor het onderhoud en onderhoudscontract. Dit betekent dus dat een huurder in een huurwoning zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Ketel ouder dan 5 jaar

Een eigenaar van een centrale verwarming die ouder is dan vijf jaar en een vermogen heeft van 20 kW is verplicht om regelmatig een verwarmingsaudit te laten uitvoeren. Dit is een grondig onderzoek van uw cv installatie. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar het rendement van de installatie. Ook wordt onderzocht of de grootte van de ketel wel past bij de verwarmingsbehoeften van het gebouw. Deze audit is verplicht voor centrale verwarmingen die gebruikt worden voor de verwarming van een woning, kantoren en niet-woongebouwen. Als u huurder bent, dan moet de huurder zorgen dat de audit wordt uitgevoerd. Dit is bij het plegen van onderhoud aan een centrale verwarming niet het geval. De audit is niet verplicht voor afzonderlijke verwarmingstoestellen. Denk hierbij aan kachels, openhaarden, badgeisers. Deze toestellen zijn niet aangesloten op het centraal stookstoestel. De verwarmingsaudit kan ook onderdeel zijn van een onderhoudscontract. Als u een verwarmingstoestel heeft die ouder dan vijf jaar is, dan kun u aardig wat geld besparen door uw verwarmingsketel te vervangen. Ketels worden namelijk steeds zuiniger en efficiënter. Dit betekent dus dat het u een lagere energierekening kan bezorgen.

Verschillende typen CV-ketels

Er zijn verschillende typen ketels, namelijk de vr-ketel, de hr-ketel en de KRe-ketel. Bij een vr-ketel (verbeterd rendement) wordt zo’n 90% van de energie omgezet in nuttige warmte. Een deel gaat dus wel verloren. In de meeste gevallen kunt u daarom het beste kiezen voor een hr-ketel (hoog rendement). Alleen heeft u voor een hr-ketel wel een afvoer nodig om het condenswater af te voeren. Als u deze afvoer nog niet heeft, dan is de vr-ketel voordeliger. De hr-ketel heeft een rendement van meer dan 100%. Dit is dus voordelig voor uw portemonnee en voor het milieu. Een hr-ketel is energiezuinig omdat deze ketel de waterdamp niet afvoert, maar het gebruikt om het water in de ketel te verwarmen. Als u meer dan 1.600 m³ aan gas per jaar verbruikt of als u een slecht geïsoleerde woning heeft dan is een Hre-ketel (hoog rendement elektriciteit) de beste keuze. Deze verwarmingsketel verwacht uw huis en levert ook warm water, maar daarnaast wekt deze ook elektriciteit op. De investering voor een HRe-ketel is wel hoog, maar met subsidies en de maandelijkse besparen (tot 20%) is deze verwarmingsketel zeker aan te raden bij een hoog gasverbruik.

gasketel

CV-ketels op aardgas

De meeste gebruikte energiebron om een woning mee te verwarming is aardgas. Dit gas is veilig in gebruik en bovendien ook erg zuinig. Een gasketel op aardgas is voordelig omdat de prijs van het aardgas gecontroleerd wordt door de Belgische overheid. Als u gebruik maakt van de nieuwste aardgasketel kan u bovendien 40% besparen op uw energieverbruik. Verder is een woning met een gasketel op aardbas binnen enkele minuten opgewarmd. Verder is aardgas in vergelijking met andere brandstoffen relatief goedkoop. Als u in een woongebied woont en er langs de straat en ter hoogte van de woning een aardgasleiding ligt, kunt u gebruik maken van aardgas. Mocht dit niet het geval zijn, dan heeft u soms ook het recht op een aansluiting als dit technisch mogelijk is.

cv-ketel op stookolie

CV-ketels op stookolie

Organisaties die centrale verwarmingsketels op stookolie leveren hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in promotie en imagoverbetering. En met succes! Het is een verfijnde techniek met rendementen die niet meer onder hoeven te doen voor de aardgasketels. Een stookolieketel is uitgerust met een brander die de stookolie samen met de lucht en dit vervolgens tot een verbranding brengt. Deze verwarmingsketel was voorheen altijd gemaakt van gietijzer, maar tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in plaatstaal en aluminium. Een verwarmingstoestel op aardgasolie heeft een levensduur van 30 jaar, mits goed onderhouden door middel van een onderhoudscontract. De brander moet overigens wel naar 15 jaar worden vervangen.

Pelletketels

Pelletketels zijn voor vele mensen nog onbekend. Een pelletkachel is een automatische programmeerbare kachel met een hoog rendement (97%). Het is voorzien van technologische snufjes als een timer en een afstandsbediening. Doordat deze verwarming gebruik maakt van geperste houtsnippers (houtpellets) zorgt de kachel zelf voor een juiste dosering brandstof. Deze brandstof is CO² neutraal, wat dus goed voor het milieu is. Door middel van water of warme lucht kunnen meerdere ruimtes in de woning worden verwarmd. De verwarming op pellets is erg zuinig. Een standaard pelletkachel ziet er uit als een gewone houtkachel. De houtpellets worden vanuit een reservoir mechanisch naar de vuurkorf gestuurd. Hier worden de pellets aangestoken. De kachel regelt vervolgens de snelheid van de aanvoer van de pellets en de lucht. Deze snelheid is afhankelijk van de warmte die u heeft opgevraagd. De pellet kachel is daarnaast zeker veilig. Dit omdat de buitenbekleding relatief koel blijft. Pelletketels die worden gebruikt om de centrale verwarming te sturen worden op dezelfde manier geregeld. De pelletkachel biedt vele voordelen, dus u kunt zeker uw huidige verwarmingsketel vervangen voor een pelletketel.

Prijzen

De meeste centrale verwarmingsketels moeten na 15 jaar vervangen worden. Er lijkt dan misschien nog niks mis te zijn met uw huidige gasketel, maar de kans is groot dat deze oude verwarmingsketel nog veel energie slurpt. Dit betekent dus dat u zelfs voordeliger uit bent wanneer u uw verwarmingstoestel laat vervangen. De gemiddelde prijs van een vr-ketel ligt tussen de €900, – en €1500, -. De prijs van een hr-ketel ligt tussen de €1.000, – en €2.600, -. De prijs van een Hre-ketel is gemiddeld €11.000, -. Bij deze prijzen komen nog de kosten voor de installatie bovenop. Deze liggen tussen de €500, – en €900, -. Zoals u kunt zien liggen de prijzen voor het vervangen of plaatsen van een cv-ketel hoog. Het is echter een goede investering. U krijgt er uiteindelijk veel voor terug. Het kan u wel zo’n €300, – per jaar besparen. Dit betekent dat u deze aankoop al binnen 6 jaar terug wint. Zoals eerder genoemd is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. De prijs voor een onderhoudscontract zijn divers. U heeft in ieder geval al een onderhoudscontract vanaf €5,- per maand.

WT Heating, netwerk van specialisten in installatie en onderhoud

Door uw cv-ketel bij ons in onderhoud te hebben wordt de kans op toekomstige reparaties kleiner en behoud het apparaat haar optimale prestaties. Vraag de verwarmingsmonteur naar de scherpe prijzen voor een onderhoudscontract.

CV-ketel onderhoudscontract

Vrijblijvende offertes

Moet uw cv-ketel vervangen worden of moet een iemand de schoorsteen komen schoonmaken? Wilt u switchen van het type ketel of moet uw jaarlijks onderhoud worden uitgevoerd? Neem dan contact op met één van onze monteurs. Vraag via WT Heating vrijblijvend diverse offertes aan. Op deze manier krijgt u inzicht in de prijzen gebaseerd op uw situatie. Ook als u een onderhoudscontract wilt afsluiten kunt u contact op nemen met onze monteurs. Samen kunt u kijken wel onderhoudscontract het beste bij u past! De offertes zijn binnen twee minuten aangevraagd en zijn geheel vrijblijvend en kosteloos.