Mazoutketel

Mazout is nog steeds een veelgebruikte brandstof voor een verwarmingssysteem. Wilt u een mazoutketel kopen of uw oude ketel vervangen voor een mazoutketel? Dat is mogelijk. Mazout kan zeer efficiënt worden omgezet in warmte, hierdoor is het een energiezuinige oplossing. Er zijn diverse grote merken die gespecialiseerd zijn in CV-ketels. Maar hoe werkt een mazoutketel precies? Wat zijn precies de voor- en nadelen? Vergt het veel onderhoud? En wat is de prijs van zo’n klus? Lees snel verder voor mee informatie! Bent u nieuwsgierig geworden naar de kosten? Vraag dan direct gratis offertes aan, die u onderling vergelijkt.

mazoutketel

Wat is een mazoutketel en hoe werkt deze?

Een mazoutketel is een verwarmingsketel dat werkt op mazout, ook wel bekend als stookolie. De mazout wordt naar de brander gepompt, de brander vernevelt de stookolie waardoor de brandstof via een elektrische vonk ontvlamt. Zo wordt het cv-water verwarmd, waarna het verwarmde water de radiatoren en vloerverwarming opwarmt. Kort gezegd: de energie die vrijkomt bij verbranding van de stookolie, wordt overgedragen naar het water, wat door uw woning circuleert en uw radiatoren verwarmt. Het verschil tussen een mazoutketel en een CV-ketel is dat een CV-ketel op aardgas werkt en een mazoutketel op stookolie. Meer informatie over een CV-ketel.

De voordelen van een mazoutketel

Een mazoutketel is geschikt voor zowel particuliere woningen en appartementen, als kantoren en industrie. Verder zitten er een aantal andere voordelen aan het vervangen of nieuw kopen van een mazoutketel. Mazoutketels zijn vaak hoogrendementsketels en hebben een rendement van zo’n 98%. Dit houdt in dat mazout energiezuinig is en u bespaart op uw energiefactuur. Het verwarmen van uw huis met mazout is veilig: huisbrandolie ontbrandt niet onder de 55°C en onder normale omstandigheden is er geen ontploffingsgevaar. U bent bovendien niet afhankelijk van een aardgasnet, dus u bepaalt gemakkelijk zelf wanneer u de tank laat bijvullen. De voordelen op een rijtje:

Voordelen op een rijtje:

  • Hoog rendement
  • Energiezuinig
  • Besparen op energiefactuur
  • Veilig
  • Niet afhankelijk van een aardgasnet

De nadelen van een mazoutketel

Naast voordelen hebben mazoutketels ook de nodige nadelen. Zo moet u wel genoeg plaats hebben voor de mazouttank. Een tank is redelijk groot en moet ofwel bovengronds, ofwel ondergronds geplaatst worden. Daarbij moet de tank met enige regelmaat bijgevuld worden. Een ketel op mazout is daarbij een stuk prijziger dan een gasketel. Daarbij komt ook nog eens dat de ketel jaarlijks gekeurd moet worden en is het onderhoud van mazoutketels duurder. Stookolie is bovendien minder milieuvriendelijk dan aardgas. De nadelen op een rijtje:

Nadelen op een rijtje:

  • Bijvulling
  • Prijzig in aanschaf
  • Jaarlijkse keuring
  • Duur in onderhoud
  • Niet erg milieuvriendelijk
huis verwarmen met mazout

Rendement van een condensatieketel

Een condensatieketel heeft de mogelijkheid om een rendement van 111% te halen. Dit komt omdat deze ketel de rookgassen afkoelt tot het dauwpunt, zodat de warmte uit die rookgassen nuttig gebruikt wordt. Condensatieketels halen dus meer rendement uit de ingebracht energie, want de condensatieketel gebruikt de warmte uit de warmtedamp nuttig en haalt 10% meer energie uit rookgassen. Daarnaast zijn alle warmtetoestellen of ketels die na 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, voorzien van een energielabel. De labels gaan van A++ tot G, waarbij A++ een optimale prestatie levert en G een slechte score. Ketels en combiketels op gas of mazout moeten minstens een B-label hebben. Condensatieketels vallen onder de A-klasse en hebben een rendement van minstens 90%.

Wat is de prijs een mazoutketel?

De prijs van een mazoutketel is afhankelijk van diverse factoren. Zo zijn het vermogen, het materiaal maar ook de demontage van de mazouttank en de ketel iets om rekening mee te houden in de kosten. Daarbij is het ene type voordeliger dan het andere type. Duurzaamheid speelt hier ook een rol in. Hoe duurzamer de ketel, hoe hoger de prijs. Het plaatsen van een nieuwe mazoutketel ligt tussen de €3700,- en €8700,-. Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een mazoutketel? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk deze vrijblijvend.

WT Heating, hét netwerk voor installatie van uw mazoutketel.

Wij hebben jarenlange ervaring op het vakgebied van mazoutketels. Door een regelmatige keuring en onderhoud, voorkomt u reparaties.
Vraag gratis offertes aan via het contactformulier.

Mazouttank keuren

Wanneer u gekozen heeft voor een mazoutketel dient eerst de tank gecontroleerd te worden. Vervolgens vindt er regelmatig een keuring plaats. Hoe vaak dit gebeurt hangt af van het volume van de mazouttank, de plaatsing (onder of boven de grond) en de ligging. De mazoutketel zelf vergt ook controle en onderhoud. Er geldt een jaarlijkse onderhoudsplicht voor centrale verwarmingsinstallaties op mazout. Bij een controle worden onder andere de ketel, de verbranding en de afvoer gecontroleerd. Voor meer informatie over controles en keuringen kunt u terecht op de website van lne.be.

Onderhoud van een mazoutketel

Het is belangrijk om uw ketel goed te onderhouden. Ten eerste is het wettelijk verplicht en ten tweede gaat de ketel door regelmatig onderhoud langer mee, haalt die een hoger rendement en loopt u minder risico op herstellingen. U kunt uw mazoutketel het beste laten keuren en onderhouden door een erkend ‘Technicus vloeibare brandstof’. Onderhoud aan de ketel bestaat uit het reinigen van de schoorsteen, het schoonmaken van de ketel, de controle van de ketel en de afstelling van de ketel. Na het onderhoud krijgt u een reinigings- en verbrandingsattest met de naam, erkenningsnummer en handtekening van de technicus.

Is er subsidie mogelijk?

Wanneer u wilt besparen op de kosten van het verwarmen van uw huis, is het mogelijk om uw oude installatie te vervangen voor een mazoutketel. Dit werk valt onder een woningrenovatie. Wilt u genieten van 6% btw op dit renovatiewerk? Dan dient uw woning aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Meer informatie hierover vindt u op de officiële website van Vlaanderen. Bovendien komt u mogelijk in aanmerking voor een premie van de overheid als u een energiezuinige verwarmingsinstallatie laat plaatsen. Voor meer informatie kijkt u op de officiële website van Vlaanderen.

Mazoutketel plaatsen

In de video is te zien hoe een mazoutketel vervangen wordt voor een nieuwe energie-efficiënte ketel.


Merken

De grootste 3 merken van hoogwaardige mazoutketels zijn ATAG, Vaillant en Viessmann. ATAG is de innovatie specialist op het gebied van condensatietechniek. Zij ontwikkelen en produceren hoogwaardige verwarmingsproducten en diensten. Vaillant is een familiebedrijf dat zich op de toekomst richt en neemt verantwoordelijkheid voor milieu, hun medewerkers en de maatschappij. Dit bedrijf richt zo voornamelijk op duurzaamheid. Viessmann bestaat al meer dan 100 jaar en heeft diverse vestigingen in het buitenland. Ze vinden verantwoord en duurzaam handelen erg belangrijk. Alle drie de merken bieden mazoutketels aan.

Vergelijk gratis offertes op maat

Voor het vervangen of laten plaatsen van een mazoutketel is het aan te raden om specialist onder de arm te nemen. Een specialist heeft de juiste kennis, bevoegdheid en materialen om de klus uit te voeren. Zo hebt u hier zelf geen omkijken naar en heeft u binnen de kortste keren een geïnstalleerde mazoutketel. Vraag dan nu vrijblijvend offertes aan. Door ze onderling met elkaar te vergelijken op prijs en aanbod, vindt u de juiste specialist voor de klus én bespaart u op de kosten!